- I Oslo følte jeg meg ubetydelig. Tromsø har en unik kultur for å få folk til å sette i gang med prosjekter, sier Nicolay Tufte Østvold.

På grunn av den positive igangsetter-spiriten i Tromsø har Lier-gutten Nicolay nå planer om å bli tromsøværing for godt. Og det kan se ut som dette kan slå vel så positivt ut for byen som for Nicolay selv. Nicolay er så kreativ at han bare må sette i gang med ting.  Musikeren/designeren/bartenderen bidrar på såpass mange fronter at Northlings selvsagt måtte la seg fascinere av ham. Vi møter ham bak bardisken på Verdensteatret Kafé og Bar. Nicolay har forsovet seg til jobb. Sjefen tar det hele med stor ro, og står i kafeen og ler mens Nicolay raskt danderer aviser og croissanter for å gjøre klar til åpningstiden. Nicolay er tilsynelatende ikke stressa over at han er noe forsinket samtidig som han skal intervjues. Han er rolig og blid, og serverer oss kaffe.

Nicolay har sakte, men sikkert, begynt å prege Tromsø med sin musikk og visuelle uttrykk. Han har flere bandprosjekter på gang, og spesielt Blòt har markert seg i Tromsø.  Hans kule og estetiske sans dukker opp på diverse kunstrelaterte plakater og CD-cover, og han har begynt å få større designoppdrag som fjorårets End-game og Nordlysfestivalens visuelle profil for 2014.

– Jeg kommer fra en familie hvor alle er veldig kreative og glad i å tegne og lage ting, sier Nicolay. Men det er ingen kunstnerfamilie, du kan vel heller kalle det en «sosionomfamilie», sier han og ler.

_DSC1944

Så det at Nicolay i dag interesserer seg for visuell estetikk og driver med mange designprosjekter er ikke helt overraskende. Musikken kom derimot mer tilfeldig inn i hans liv. Mens han «lodet» rundt på mopeden sin i Lier ble han dratt inn på musikkskolen av et band som manglet bassist. Dermed startet Nicolays noe mer alternative livsstil. Flere av bandene han har spilt i spiller tung og til tider psykedelisk musikk

- Det første bandet jeg spilte i var Perpetual Darkness – det var rett og slett utrolig dårlig! Siden ble det River to Aintry som spilte knallhard doom metal. Med River to Aintry spilte Nicolay til stumfilmen Nosferatu på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Dette var første gangen han besøkte Nord-Norge.
- Da vi spilte på TIFF i 2011 fikk jeg virkelig smaken på Tromsø. Det kom jo faktisk folk på konserten! I Oslo er jeg vant til at kun en vennegjeng stiller opp. I Tromsø var det fullt hus, og vi ble overrasket da et par i 60-årene ville at vi skulle signere plakaten. Det sier noe om åpenheten i Tromsø.

I mellomtiden har Nicolay spilt i bandet med den innbydende navnet Dau unge. Bandet spilte inn det eksperimentelle digitale albumet Sivil ulyd, og nektet å gjøre seg så veldig tilgjengelig for publikum med over 20-minutter lange lydspor. Nicolay har ikke behov for å please lytterne sine – i bandet Reptile Master er det om å gjøre å spille hardest mulig musikk.

- Vi prøver å lage en dårlig stemning og så stor vegg av lyd som overhodet mulig. Målet er at det skal være ekstra «mye» musikk. Derfor har vi to gitarister og to bassister.

Nicolay er også vokalist i dette bandet. Bak baren på VT er stemmen vennlig, rolig og lavmælt. Men på scenen gir han fullt trykk med Reptile Masters.

- Mange ganger er det slik at jo tyngre musikk folk spiller, jo koseligere og mer harmløse er de. Jeg får nok ut litt mørke i meg selv av å spille slik musikk. Jeg har alltid vært fascinert av dystre ting. Det går greit å være fascinert av det når man slipper å leve med det. I Norge har vi jo en ganske smertefri hverdag og et behagelig liv. Da går det greit å dyrke det dystre og mørke. Det er veldig skummelt å være vokalist. Men veldig deilig å få utløp gjennom å brøle i mikrofonen, sier Nicolay mens han serverer kundene cortado og americano over bardisken.

_DSC2084

Den tålmodige karen har ingen problemer med å håndtere kundene mens Northlings intervjuer ham. Det er på tide å bringe opp Nicolays nyeste bandprosjekt Blòt, som virkelig er på opptur for tida. Blòt ble startet av Christian Samuelsen. Etter hvert fikk han med seg Nicolay, Truls Nordbye Olsen og Ole Marius Isaksen. Bandet er foreløpig de eneste som har spilt både på rockefestivalen Bukta og elektronikafestivalen Insomnia i samme år. På bandcamp er Blòt tagget som «alternative rock ambient beautiful fucked up psychedelic Tromsø».

- I Blòt spiller vi snillere musikk enn jeg har gjort før, det er mer pop/rock-aktig. Det er litt uvant for meg at så mange faktisk liker musikken vi spiller, sier Nicoaly med et smil om munnen.

Bandet markerte seg i Tromsø da de spilte på Badlands fest på Kurant på TIFF 2013. I november samme år spilte de på Bodø Hardcore-festival. Nicolay bruker mye tid på musikken, men han har ingen drøm om å leve av musikken.

_DSC2070

- Jeg liker å ha en ordinær day job. Musikken vil jeg drive med fordi det gir meg mye glede. Da er det nok mer realistisk at jeg kan jobbe med design, sier Nicolay mens han setter mac-en opp på bardisken for å vise oss flere av designjobbene han har gjort. Og nettopp bardisken på Verdensteatret har vært et bra sted for Nicolays kreative karriere. Hit kommer folk fra Tromsøs musikk-, kunst-, film- og mediemiljøer.

- Baren på Verdensteatret er et slags knutepunkt hvor man får høre om kreative prosjekter som pågår. I Tromsø er det lett å sette i gang, og folk backer en opp. Mette Marith Aspmo er for eksempel en dame som har pushet meg videre og bidratt til at jeg har fått jobber som designer.

Mette Marith Aspmo, som selv er kulturprodusent, prøver å gi Nicolay en leksjon i samfunnets nye in-business; kulturnæring.
- Når jeg sier at en designjobb koster kr 2000,- sier Mette Marith konsekvent at jeg må ta minst 15 000,-. Jeg holder på å lære meg å ta betalt så jeg kan tjene penger på grafiske jobber.

Nicolay viser oss en serie med plakater han designet til stumfilmkonsertene fra TIFF2011. Designet er mørkt og stilisert, akkurat som musikken til bandene River to Aintry, Jabba the Butt og Årabrot. Foreløpig driver Nicolay med visuelle uttrykk i grenselandet mellom design og kunst.
- Jeg jobber frilans nå, men skulle gjerne fått et innpass hos for eksempel Tank Design i Tromsø. Jeg liker måten de jobber med design på, forteller Nicolay. Det er det kreative miljøet i Tromsø som inspirerer Nicolay som designer.
- Jeg kjenner mange som driver med kreative ting og får input fra andre hele tida. I tillegg er jeg glad i plakat- og coverdesign, og får idéer av å se andres prosjekter. Men med det store kreative miljøet i Tromsø er det trist at det ikke finnes plakatvegger hvor vi kan profilere bandprosjekter, konserter og få vist frem visuelle uttrykk. Musikeren og designeren liker sammenhengen mellom bandprosjekter og visuell stil.

- Med bandprosjektene jeg er med på prøver vi ikke å markedsføre oss på en kommersiell måte. Jeg er ikke tilhenger av å bli ukas Urørt-band på P3, da blir man bare en døgnflue og selger seg på en Idol-aktig måte. Det blir mer solid om man kommer seg frem på skikkelig vis, det gir en annen kvalitet, og man unngår pop-sirkuset som ikke passer til denne typen musikk. Med tyngre, lite tilgjengelig musikk må man jobbe målrettet med sosiale medier, lage en god visuell profil og arrangere kule konserter. Vi legger musikken vår ut på Bandcamp og Soundcloud. Denne typen markedsføring krever at man står på mye selv.

Nicolays mål er ikke å spilles på P3, men å gjøre spennende kunstneriske prosjekter.

– Jeg har lyst til å lage stumfilmkonserter til Stumfilmdagene i Tromsø både med Reptile Masters og Blòt.  For øvrig er målet å få spilt mange konserter, sier Nicolay mens han rydder sammen kaffekoppene og starter nye samtaler med andre kreative folk som henger rundt bardisken på Verdensteatret. Det tar nok ikke lang tid før vi ser eller hører noe nytt fra den ferske nordboeren.

_DSC2182

Tekst: Lisa T. Hoen  Foto: Mari Hildung